duminică, 11 octombrie 2015

AFDPR cere Parlamentului să nu avizeze proiectele tembele ale traseistului PCR-GDS-PSD Sorin Ilieşiu, care urmăreşte trivializarea rezistenţei anticomuniste

Ne-au parvenit două comunicate din partea AFDPR, semnate chiar de preşedintele Octav Bjoza, în care se cere retragerea din Parlament a Legii lui Sorin Ilieşiu, membru al Comisiei Tismăneanu de tristă amintire, prin care trebuia să fie instalată în Piaţa Universităţii o cruce imensă de oţel în memoria luptei anticomuniste şi înfiinţarea unui aşa-zis „Muzeu al Totalitarismului”. Iniţiativele sunt menite trivializării rezistenţei anticomuniste româneşti. De notat că personajul în cauză a lucrat ca propagandist PCR pentru “Cântarea României” şi alte producţii de gen. Membru fondator al GDS, Ilieşiu este acum membru al corespondentului politic în oglină al GDS, PSD. În acest sens, Ion Spânu îl consideră un comunist mascat şi o caricatură a anticomunismului.
Primul Comunicat este adresat Parlamentului şi Comisiei de cultură, în care AFDPR scrie: „Comitetul de conducere al AFDPR a aflat cu stupoare despre proiectul de lege pe care Senatul României l-a adoptat în ședința din 22 septembrie 2015, care prevede construirea unui monument reprezentând o cruce înaltă de circa 27-28 m. amplasată în Piaţa Universităţii.
AFDPR adaugă faptul că acea cruce de oţel a lui Ilieşiu nu are legătură cu foştii deţinuţi politici şi că în acest an urmează să fie instalat în Piaţa Presei libere un monument creat de sculptorul Mihai Buculei care să reprezinte lupta anticomunistă: „Oricum, acest monument nu ar avea nici o legătură cu noi și mai mult decât atât, avem monumentul nostru intitulat „ARIPI”, autor fiind maestrul sculptor, domnul Mihai Buculei, la care se lucrează scriptic și fizic de 16 ani, acesta fiind finalizat de mai bine de o lună aflându-se în incinta întreprinderii constructoare “SC ELECTROMECANICA SA” din Ploiești. Monumentul va fi dezvelit și sfințit în acest an (2015), în Piaţa Presei Libere unde fundaţia acestuia este executată”.
De asemenea, AFDPR se arată indignată şi de înfiinţarea unui „Muzeu al Totalitarismului”, despre care şi noi am scris că ar fi, de fapt, un adevărat elogiu adus dictaturii comuniste: „În ceea ce privește înființarea unui „Muzeu al Totalitarismului”, vă facem cunoscut că nu agreem nici denumirea și nici locația bănuită de noi. Noi cerem cu fermitate transformarea cât mai grabnică a Fortului „13” Jilava în muzeu, cu cheltuieli minime de consolidare și cale de acces separată, precum și construirea în exterior a unei clădiri noi, „Memorialul Crimelor Comunismului”, care să cuprindă bibliotecă de memorialistică, documentare, săli de proiecție, conferințe și studiu, expoziții permanente și temporare etc”.
Drept urmare, AFDPR solicită Parlamentului să respingă Legea lui Sorin Ilieşiu: „În concluzie, vă rugăm să nu aprobaţi respectivul proiect de lege! Cu deosebită stimă, PREŞEDINTE Octav Bjoza”.
AFDPR către Sorin Ilieşiu: „Vă rugăm să retrageţi proiectul de lege!”
Un Comunicat asemănător i-a fost trimis personal şi lui Sorin Ilieşiu, în care AFDPR îi cere senatorului PSD să retragă Proiectul său de lege, subliniind faptul că, înainte de introducerea lui, nu au fost consultaţi foştii deţinuţi politici, deşi în acest Proiect se face trimitere la lupta lor împotriva comunismului: „Comitetul de conducere al AFDPR a aflat cu stupoare despre proiectul de lege pe care Senatul României l-a adoptat în ședința din 22 septembrie 2015, proiect care vă aparține. Nu este pentru prima dată când parlamentarii români iniţiază și aprobă sau resping proiecte de legi care ne privesc în mod direct fără a ne cunoaște fizic și a ști problemele cu care ne confruntăm.
Vă prezentăm mai jos Comunicatul AFDPR transmis Parlamentului Romîniei:
ASOCIAŢIA FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI
ŞI VICTIME ALE DICTATURII
DIN ROMÂNIA
A.F.D.P.R.
ASSOCIATION DES ANCIENS DETENUS POLITIQUES DE ROUMANIE
Nr.63/07.10.2015
C ă t r e
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR
COMISIA PENTRU CULTURĂ
Domnului Preşedinte Ştirbu Gigel-Sorinel
Comitetul de conducere al AFDPR a aflat cu stupoare despre proiectul de lege pe care Senatul României l-a adoptat în ședința din 22 septembrie 2015, care prevede construirea unui monument reprezentând o cruce înaltă de circa 27-28 m. amplasată în Piaţa Universităţii.
Suntem convinşi că nu s-ar încadra în ambientul arhitectural al zonei respective.
Oricum, acest monument nu ar avea nici o legătură cu noi și mai mult decât atât, avem monumentul nostru intitulat „ARIPI”, autor fiind maestrul sculptor, domnul Mihai Buculei, la care se lucrează scriptic și fizic de 16 ani, acesta fiind finalizat de mai bine de o lună aflându-se în incinta întreprinderii constructoare “SC ELECTROMECANICA SA” din Ploiești.
Monumentul va fi dezvelit și sfințit în acest an (2015), în Piaţa Presei Libere unde fundaţia acestuia este executată.
În ceea ce privește înființarea unui „Muzeu al Totalitarismului”, vă facem cunoscut că nu agreem nici denumirea și nici locația bănuită de noi.
Noi cerem cu fermitate transformarea cât mai grabnică a Fortului „13” Jilava în muzeu, cu cheltuieli minime de consolidare și cale de acces separată, precum și construirea în exterior a unei clădiri noi, „Memorialul Crimelor Comunismului”, care să cuprindă bibliotecă de memorialistică, documentare, săli de proiecție, conferințe și studiu, expoziții permanente și temporare etc.
Avem în vedere și accesarea de fonduri europene.
Mai precizăm că pentru demararea și finalizarea celor trei obiective monument, muzeu și memorial, avem încheiate de mai mulți ani, protocoale de colaborare cu Fundația Română pentru Democrație și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care ne-au sprijinit și ne vor sprijini în continuare, la modul cel mai concret.
În concluzie, vă rugăm să nu aprobaţi respectivul proiect de lege!

Cu deosebită stimă,
PREŞEDINTE
Octav Bjoza”