marți, 3 februarie 2015

Cod roșu pentru șoferi! Amenzile din noul regulament rutier vor ajunge și la 1.950 de lei

Copiii mai înalţi de 135 de centimetri pot sta pe banchetă dacă poartă centura de siguranţă a maşinii. În schimb, cei sub 3 ani şi mai scunzi trebuie să fie transportaţi doar în scaune şi cu dispozitive de prindere omologate.
Mai mult, şoferul este obligat să le pună în vedere pasagerilor că trebuie să îşi prindă centurile când se află în autovehicul. Nerespectarea acestor reguli introduse recent va fi sancţionată cu până la cinci puncte de amendă.

Şoferii beţi vor fi pietoni 90 de zile

Asta înseamnă, în bani, că şoferul va scoate din buzunar până la 500 de lei - cam cât ar costa, de fapt, un scaun pentru bebeluş. În funcţie de gravitatea faptei, şoferii vor plăti amenzi usturătoare, care pot ajunge la sumele pe care le câştigă un român la serviciu, adică de la câteva sute de lei până la un maximum de 1.950 de lei.
Vor fi aspru pedepsiţi, fiind lăsaţi pietoni şi pentru 90 de zile, cei care gonesc ca nebunii pe şosele, cei care merg pe contrasens, cei care forţează trecerile de cale ferată şi cei care se urcă morţi de beţi la volanul maşinii.

Iată care sunt amenzile pentru diferite fapte:

2-3 puncte amendă şi două puncte penalizare - nesemnalizarea la schimbarea direcţiei de mers, forţarea culorii galbene a semaforului, nepurtarea centurii de siguranţă, vorbitul la telefon;
4-5 puncte amendă şi 3 puncte penalizare sau permisul reţinut pentru 30 de zile - nerespectarea indicatoarelor rutiere, depăşirea coloanelor la semafor sau la trecerile de cale ferată, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor;
6-8 puncte amendă, 4 puncte penalizare şi permisul reţinut pentru 60 de zile - conducerea fără permis sau cu permisul suspendat, circulaţia pe contrasens, trecerea pe culoarea roşie a semaforului şi producerea unui accident;
9-20 de puncte amendă, 6 puncte penalizare şi permisul reţinut pentru 90 de zile - conducerea unei maşini cu ITP-ul expirat sau fără anvelope de iarnă, înjurăturile la volan, consumul de alcool, depăşirea vitezei cu mai mult de 50 km/h decât limita legală. Un punct amendă este 97,5 lei (10% din salariul minim pe economie).