duminică, 20 septembrie 2015

FDSC sustine Apelul din Europa Centrala: aproape 100 de personalitati din regiune solicita solidaritate efectiva cu refugiatii care bat la portile Europei

FDSC sustine Apelul din Europa Centrala: aproape 100 de personalitati din regiune solicita solidaritate efectiva cu refugiatii care bat la portile Europei
Ne confruntam cu o criza umanitara extrem de severa. Sute de mii de refugiati din Orientul Mijlociu si Africa incearca sa ajunga in Europa in cautarea sigurantei, a sperantei si a sansei de a duce o viata normala. Nu demult, noi eram cei care bateau la portile Europei.
Nu trebuie sa le refuzam acordarea ajutorului nostru. Din pacate, sunt multi in regiune care nu sunt de acord cu acest lucru. Dupa 1989, in comunitatea europeana au existat dubii cu privire la capacitatea tarilor din Europa Centrala - de la tarile baltice pana la Romania si Bulgaria - de a se integra in vest, din cauza istoriei, traditiilor politice si a situatiei economice. Totusi, partea noastra de Europa nu a fost principala sursa de probleme pentru Uniune in aceast deceniu dificil. cauza principala care ameninta UE in acest deceniu dificil nu a venit din aceasta parte a Europei. 
Astazi reapare ruptura in cadrul Europei unite. De data aceasta, ruptura are o dimensiune morala. Intr-adevar, nu suntem responsabili pentru instabilitatea si colapsul tarilor de origine ale refugiatilor. Nu noi suntem cei care le-am transformat in tari dominate de frica neintrerupta, in care oamenii risca moartea violenta si in care viata este "solitara, saraca, cruda si scurta". Spre deosebire de fostele puteri coloniale si imperiale care au gazduit dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial un numar mare de imigranti, noi avem putina experienta in a co-exista cu omeni de culturi diferite din tari indepartate.
Cu toate acestea, ca fiinte umane, avem datoria de a manifesta compasiune si de a le oferi asistenta. Aceasta este de asemenea datoria noastra de europeni: comunitatea europeana a fost intemeiata pe principiul solidaritatii. Nu trebuie sa refuzam astazi nici sa ne asumam responsabilitatile comune din cadrul Uniunii, nici sa ignoram suferinta umana si situatia tarilor celor mai afectate de valul in crestere al migratiei.
Refuzand sa ajutam, negam de fapt ideea de solidaritate europeana. Mai mult, minimizam solidaritatea pe care alte natiuni le-au aratat-o propriilor noastre tari. Astfel, erodam temeliile pe care, in ultimii 25 de ani, ne-am cladit siguranta, perspectivele de dezvoltare si sperantele de a depasi traumele istorice ale razboiului, dominatiei straine si saraciei. 
In numele umanitatii noastre, in baza principiilor si valorilor noastre, apelam la autoritatile publice si cetatenii din regiune sa manifeste o solidaritate efectiva cu refugiatii, astfel incat acestia din urma sa gaseasca in mijlocul nostru un adapost si sa se poata bucura de libertatea de a isi determina propriul viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu